Аліменти після досягнення дитиною 18 років

Аліменти після досягнення дитиною 18 років

Аліменти після досягнення дитиною 18 років
Аліменти після досягнення дитиною 18 років

Скрябіна Дар'я Сергіївна
Сімейний адвокат в Україні
Всім привіт! Мене звуть Скрябіна Дарія Сергіївна. Я сімейний адвокат. Наша юридична компанія спеціалізується на наданні юридичних послуг щодо розірвання шлюбу та стягнення аліментів. Наші юристи здійснюють супровід процесів у суді по всій Україні.

У статті «Аліменти після досягнення дитиною 18 років» я розповім Вам, чи потрібно платити аліменти, якщо дитині виповнилося 18 років, а також про те, коли виникає такий обов’язок, яку суму аліментів потрібно платити, і в яких випадках припиняється обов’язок платити аліменти повнолітньому дитині.

Обов’язково читайте статтю на сайті advokat-family.com.ua «Аліменти після досягнення дитиною 18 років» до кінця та дізнаєтесь багато цікавого щодо нарахування аліментів повнолітнім.

Право повнолітніх дітей на аліменти
Право повнолітніх дітей на аліменти

Законодавством України передбачено, що обидва батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх дітей, якщо вони продовжують навчання до 23 років. При цьому вони необов’язково повинні перебувати у розлученні, щоб платити аліменти. Дитина має право на аліменти без розлучення батьків.

При цьому є одна умова – матеріальне становище батьків має бути достатнім, щоб платити на свою дитину аліменти.

Аліменти на повнолітніх дітей виплачуються у добровільному чи судовому порядку.

З добровільним порядком все ясно, але я рекомендую вам укласти нотаріально завірений договір між батьками про сплату аліментів на повнолітню дитину.

Позовна заява про стягнення аліментів
Позовна заява про стягнення аліментів

У судовому порядку питання вирішується шляхом подання з позовною заявою про стягнення аліментів на повнолітню дитину.

До речі, у цьому випадку звертатися до суду може не лише мати чи батько дитини, а й безпосередньо сама дитина, якій виповнилося 18 років.

Звертаю вашу увагу на те, що при подачі позовної заяви про стягнення аліментів на повнолітню дитину не сплачується судовий збір. Судовий збір сплачує відповідач, тобто платник аліментів.

Визначення розміру аліментів
Визначення розміру аліментів

Суд визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі або на частку від заробітку. При цьому суд обов’язково враховує такі моменти.

По-перше, обов’язково враховується стан здоров’я платника аліментів та його матеріальне становище. Також враховується і стан здоров’я другого з батьків і повнолітньої дитини.

Також суд дивиться, чи немає платника аліментів інших неповнолітніх дітей, чи непрацездатних батьків, іншої дружини, яких він повинен забезпечувати. Суд обов’язково враховує наявність у платника аліментів майна, корпоративних прав тощо. Тобто, чи має можливість платник аліментів платити такі аліменти повнолітній дитині.

Мінімальний розмір аліментів становить 50% від прожиткового мінімуму доходів громадян на дитину відповідного віку, тобто на повнолітню дитину це приблизно 1200 грн.

Однак це лише мінімальний розмір, а мінімальний рекомендований розмір становить 100% прожиткового мінімуму, тобто орієнтовно 2400 грн. Але коли суд виносить рішення про стягнення аліментів, то він може брати до уваги всі наявні доходи платника.

Варто також сказати, що аліменти на повнолітню дитину присуджуються з моменту подання позову, а не винесення рішення, тобто якщо ви завтра звернетеся з вимогою про стягнення аліментів на повнолітню дитину, то стягнення аліментів у разі винесення позитивного рішення відбуватиметься із завтрашнього дня, а не з ухвалення рішення.

Припинення виплати аліментів на дитину
Припинення виплати аліментів на дитину

Але батьки можуть бути звільнені від аліментів. Давайте тепер розберемося з вами, коли припиняється обов’язок платити аліменти повнолітній дитині.

По-перше, законодавчо встановлена норма свідчить, якщо дитина досягла 23-річного віку, то виплата аліментів на неї припиняється.

Також слід звернути увагу на те, що у випадку, якщо дитина припинила навчатися, то також припиняється виплата аліментів. Тому що ми пам’ятаємо, що обов’язок платити аліменти на дитину, яка досягла 18-річного віку, зберігається в тому випадку, якщо дитина продовжує навчання.

Цікаво, якщо дитина у 18 років не продовжує навчання, то аліменти не виплачуються. Однак якщо ваша дитина відновила навчання і їй ще не виповнилося 23 роки, то обов’язок зі сплати аліментів зберігається. Слід звернути увагу на те, що під час канікул дитина не перебуває на навчанні, але це не є підставою для того, щоб не платити аліменти.

Канікули зараховуються під час навчання, отже, під час канікул також слід сплачувати аліменти.

Якщо платник аліментів ухиляється і недобросовісно сплачує аліменти, то він може бути притягнутий до відповідальності за несплату аліментів на дитину (наприклад, якщо платник вчасно не сплатив аліменти – у нього можуть відібрати права водія).

Таким чином, ми з вами розібралися, що платити аліменти у випадку, якщо ваша дитина досягла 18 років, потрібно лише тоді, коли вона продовжує навчання і не довше ніж до досягнення нею двадцяти трьох років.

Тому якщо у вас саме така ситуація і ви думали звертатися до суду та стягувати аліменти, то обов’язково до позову додайте документи, що підтверджують навчання дитини, тобто візьміть довідку з вищого навчального закладу про навчання дитини та додайте її до позовної заяви.

Це буде доказом того, що дитина продовжує вчитися.

Якщо Вам потрібна допомога, зверніться до наших сімейних адвокатів щодо аліментів на дитину. Наші юристи також знають, як розлучитися в Україні, як подати заяву на розірвання шлюбу онлайн, як повернути дівоче прізвище після розлучення і як отримати свідоцтво про розлучення.

Аліменти після досягнення дитиною 18 років

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сімейний адвокат
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: