Стягнення аліментів за минулий період та заборгованості за аліментами

Стягнення аліментів за минулий період та заборгованості за аліментами

Стягнення аліментів та заборгованості за аліментами за минулий період

Стягнення аліментів та заборгованості за аліментами за минулий період

Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за мину­лий час, але не більш як за три роки, що передували пред’явленню вико­навчого листа до виконання.

Якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, алімен­ти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно до статті 187 СК, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одер­жання або стягується за рішенням суду.

Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 Сімейного Кодексу, – до досягнення нею двадцяти трьох років.

Положення частин першої – третьої цієї статті, а також ста­тей 195-197 СК застосовуються і до стягнення аліментів іншим особам, які визначені цим Кодексом.

Стягнення аліментів за минулий період та заборгованості за аліментами

Адвокат по сімейним справам

photo_2021-03-22_17-16-36.jpg
Сімейний адвокат
Нашим адвокатам часто задають питання: Як стягнути аліменти? Чи стягується заборгованність по аліментам на дитину після досягнення нею повноліття? Який термін дії виконавчого листа щодо стягнення аліментів?

На нашому сайті advokat-family.com.ua Ви знайдете всі відповіді на Ваші запитання в галузі сімейного законодавства України.

Позов про стягнення аліментів

Позов про стягнення аліментів

Згідно з теорією цивільного процесу, а саме – поділом позовів на ви­ди, позов про стягнення аліментів належить до позовів про присудження.

Рі­шення у цій категорії справ виконуються державною виконавчою службою на підставі виконавчого листа.

З метою комплексного аналізу даної норми слід звернутися й до інших нормативних актів, зокрема до ст. 74 Закону України «Про виконавче про­вадження», оскільки у цій нормі регламентується процедура стягнення аліментів державною виконавчою службою.

Слід зазначити, що положен­ня ст. 74 Закону тісно переплітаються з коментованою нормою.

У даній нормі йдеться про:

  • стягнення аліментів за минулий час;
  • стягнення заборгованості за аліментами.

Насамперед слід звернути увагу фахівців на деяку неясність положень даної норми.

Так, у ч. 1 йдеться про те, що аліменти можуть бути стягнуті за минулий період на підставі виконавчого листа, але не більше ніж за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

З цього положення закону (як і з назви самої норми) не зрозуміло, яким ор­ганом можуть бути стягнуті аліменти за минулий період на підставі вико­навчого листа, але не більше ніж за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

Приклад стягнення аліментів

Приклад стягнення аліментів

За частиною 2 ст. 191 Сімейного кодексу присудити алі­менти за минулий час (але не більш як за три роки до дня пред’явлення по­зову) може суд.

Тоді виходячи з аналізу ч. 1 коментованої норми слід ска­зати, що стягнути аліменти за минулий період на підставі виконавчого лис­та може тільки державний виконавець.

У даній нормі міститься застере­ження: «але не більш ніж за три роки, що передували пред’явленню вико­навчого листа до виконання».

Тому ми вважаємо за необхідне зупинитися на аналізі цього положення закону з урахуванням стадії виконання рішення суду про стягнення аліментів.

Наприклад:

  1. Судом 09.06.2007 року ухвалено рішення про стягнення аліментів, зокрема за минулий час (наприклад, заяву про стягнення аліментів пода­но до суду 10 травня 2007 року, аліменти стягнено з 10 травня 2004 ро­ку);
  2. Крім того, суд допускає негайне виконання цього рі­шення (п. 1 ч. 1 у межах суми платежу за один місяць);
  3. На підставі рішення виписується виконавчий лист, який передається у державну виконавчу службу за місцем проживання боржника для вико­нання та контролю;
  4. Якщо виконавчий лист, було пред’явлено до виконання 10.06.2007 ро­ку, тобто своєчасно, то фактично встановлена судом дата сплати аліментів за минулий період збігається з датою пред’явлення виконавчого листа до виконання, тому стягнення за минулий період фактично почнеться з 10 травня 2004 року шляхом погашення заборгованості. При цьому мають стягуватися аліменти за поточний період, тобто з дня пред’явлення позову;
  5. Якщо ж виконавчий лист буде пред’явлено через рік від дня ухвален­ня рішення, тобто 09.08.2008 року, то стягнення аліментів за минулий пе­ріод почнеться не з 10.05.2004 року, а з 10.05.2005 р. року, тобто не більш ніж за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до вико­нання. При цьому утвориться заборгованість, яка включатиме рік неспла­ти поточних аліментів;
  6. Якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з йо­го перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Слід уточнити як саме розуміти термін «за весь минулий час». Весь ми­нулий час включає проміжок, за який повинні бути сплачені аліменти, тоб­то з дати присудження аліментів судом або з моменту, зазначеного позива­чем. Вважається, що у такому разі слід розуміти період, коли аліменти бу­ли присуджені і не виконаний такий обов’язок платником.

Стягнення заборгованості по аліментах

Стягнення заборгованості по аліментах

Частину 3 коментованої статті важко сприймати в контексті вста­новлення заборгованості, оскільки у цьому конкретному випадку вини платника у виникненні заборгованості немає.

Крім того, коли платник за власною ініціативою подав заяву про сплату аліментів у встановлено­му розмірі та в певні строки, то виходить, що іншого розміру аліментів не було встановлено судом.

Якщо ж бухгалтерія відповідного підприємства або установи невчасно перераховували аліменти, то вона й має погашати заборгованість.

Отже, виходячи із запропонованої логіки, заборгованість за аліментами, яка стягується за ст. 187 Сімейного кодексу, погашається за заявою не стільки платника, скільки одержувача аліментів шляхом відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.

Дійсно, заборгованість може бути добровільно погаше­на за заявою платника, коли він довідався від одержувача про нес­воєчасні перерахування аліментів, шляхом подання заяви, у якій має бу­ти визначена сума, яка має відраховуватися із його зарплати для пога­шення заборгованості.

Якщо платник такої заяви не подасть, бухгалтер за власною ініціативою не зможе відраховувати із заробітної плати платника суму на погашення заборгованості.

Якщо заборгованість, яка утворилась при сплаті аліментів у порядку ст. 187 СК не буде платником погашатися, одержувач аліментів має право звернутися до суду із заявою про стягнення заборгованості.

На підтвердження своїх позовних вимог позивач (одержувач аліментів) як до­каз може подати довідку з місця роботи платника аліментів про таку забор­гованість з її розрахунком.

Положення ч. 4 коментованої статті, що заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, пе­редбаченому ст. 199 СК, до досягнення нею 23 років (ч. 4 ст. 194 СК), слід сприймати не як самостійне, а як уточнювальне положення до ч. 1.

Тобто ми сприймаємо дану норму в контексті можливості стягнення аліментів за вико­навчим листом незалежно від досягнення дитиною повноліття, але не більш як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконан­ня.

Щодо застосування положень частин 1-3 цієї статті, а також ста­тей 195-197 СК і до стягнення аліментів іншим особам, які визначені СК, то на практиці ця норма має викликати істотні проблеми у застосуванні.

  1. По-перше, назва глави п’ятнадцятої дезорієнтує читачів Сімейного кодексу і вони не бу­дуть шукати у цій главі аліментні зобов’язання щодо інших осіб.
  2. По-друге, вираз «стягнення аліментів іншим особам, які визначені СК» вважається не зовсім коректним і конкретним.

Аліменти не стягуються іншим особам, вони стягуються на утримання інших осіб або на вимогу інших осіб, тобто варіантів побудови такого речення може бути багато. Але до таких осіб слід віднести непрацездатних повнолітніх доньку, сина, бать­ків, інших родичів.

Ми вважаємо, що стягнення заборгованості за аліментами може відбуватися одночасно зі стягненням додаткових витрат на дитину.

Сімейний адвокат при стягненні аліментів за минулий період та заборгованості по аліментах

Сімейний адвокат при стягненні аліментів за минулий період та заборгованості по аліментах

У вирішенні справи про стягнення аліментів за минулий період та заборгованості по аліментах більш оптимальним є звернення до сімейного адвоката по аліментам на дитину, який допоможе Вам швидко і якісно вирішити справу на Вашу користь.

Наші адвокати спеціалізуються на вирішенні справ у сфері сімейного права, тому знають тонкощі та нюанси, які допоможуть прискорити процес.

Перевагами звернення до юристів з сімейного права є:

  • оперативність вирішення справи про стягнення аліментів за минулий період та заборгованості по аліментах;
  • швидка підготовка документів для їх подачі в суд;
  • економія матеріальних і часових ресурсів у вирішенні справи;
  • можливість вирішувати питання онлайн.
Дар'я Сергіївна Скрябіна
Сімейний адвокат
Кращий спосіб заощадити час і гроші при стягненні аліментів за минулий період та заборгованості по аліментам - звернутись за консультацією до хорошого сімейного адвоката!

Для вирішення справи потрібно зателефонувати або написати нашим сімейним адвокатам і ми надамо Вам всю необхідну інформацію найближчим часом!

Стягнення аліментів за минулий період та заборгованості по аліментах

Найчастіші питання адвокату

Чи стягується заборгованість по аліментах на дитину після досягнення нею повноліття?
Який термін дії виконавчого листа щодо стягнення аліментів?
Чи потрібна особиста присутність Клієнта в суді?
Який у Вас досвід роботи у сімейних справах?
Яка вартість юридичних послуг у Вашій компанії?

Якщо стаття “Стягнення аліментів за минулий період та заборгованості за аліментами” була корисною для Вас – ставте лайк. Ми будемо надавати Вам найбільш актуальну і корисну інформацію у сфері сімейного права, а також про актуальні зміни в законодавстві України.

Стягнення аліментів за минулий період та заборгованості за аліментами

Корисні матеріали сайту advokat-family.com.ua:

  1. Право на утримання після розірвання шлюбу
  2. З якого моменту присуджуються аліменти на дитину
  3. Відповідальність за несплату аліментів
  4. Звільнення від сплати заборгованості за аліментами, встановлення строку сплати заборгованості
  5. Заява про усиновлення дитини
  6. Рішення суду про усиновлення
  7. Право на таємницю усиновлення
  8. Скасування усиновлення
  9. Позбавлення усиновлювача батьківських прав
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сімейний адвокат
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: