Зміна розміру аліментів – збільшення та зменшення суми аліментів

Зміна розміру аліментів – збільшення та зменшення суми аліментів

Зміна розміру аліментів
Зміна розміру аліментів

Скрябіна Дар'я Сергіївна
Сімейний адвокат в Україні
Всім привіт! Мене звуть Скрябіна Дарія Сергіївна. Я сімейний адвокат. Наша юридична компанія спеціалізується на наданні юридичних послуг щодо розірвання шлюбу та стягнення аліментів. Наші юристи здійснюють супровід процесів у суді по всій Україні.

 

У статті “Зміна розміру аліментів” я розповім Вам, у яких випадках можна збільшити або зменшити розмір аліментів, що для цього необхідно, і куди слід звертатися.

Обов’язково читайте статтю на сайті advokat-family.com.ua «Зміна розміру аліментів» до кінця та дізнаєтеся багато цікавого щодо збільшення та зменшення суми аліментів 2023 року.

Обов’язково підписуйтесь на мій ютуб-канал, щоб завжди отримувати актуальну інформацію у сфері сімейного права.

Право на зміну розміру аліментів
Право на зміну розміру аліментів

Законодавство України дає право батькам змінити встановлений розмір аліментів у бік його збільшення чи зменшення, у зв’язку із зміною матеріального становища, стану здоров’я та за наявності інших ситуацій у житті платника чи одержувача аліментів.

Оскільки способів оформлення виплат аліментів існує кілька: мирним шляхом – за домовленістю батьків і в примусовому порядку – за рішенням органів суду, то збільшити та зменшити розмір виплати аліментів на дитину можна також двома способами.

Якщо аліменти були призначені в добровільному порядку шляхом укладення нотаріального договору, то батькам необхідно внести відповідні зміни до цього договору між батьками про сплату аліментів. А в даному випадку укладається окремий договір, який підписується сторонами та підлягає також нотаріальному засвідченню.

Якщо ж взаємну згоду між батьками не було досягнуто і виплату аліментів було призначено рішенням суду, то зміна розміру аліментів можлива лише у судовому порядку.

Хочу звернути увагу на те, що розписка одного з батьків про сплату аліментів, договір між батьками, інші документи, які отримали нотаріальне завірення, не можуть бути підставою для збільшення або зменшення розміру аліментів.

Підстави зміни розміру аліментів
Підстави зміни розміру аліментів

У такому разі вам необхідно звертатися до суду із заявою про стягнення аліментів. Тут важливо правильно і коректно скласти позовну заяву, прописати достовірні причини, які є основою збільшення чи зменшення розміру аліментів. Також потрібні докази – документи, що підтверджують необхідність зміни розміру аліментів у більшу чи меншу сторону.

Давайте розберемося, коли можлива зміна розміру аліментів. Для зміни розміру аліментів або звільнення батьків від сплати аліментів потрібна наявність однієї з підстав:

  1. Перше – зміна матеріального становища. Матері дитини, який бажає збільшити розмір аліментів, необхідно доводити факт погіршення її матеріального становища чи поліпшення матеріального становища батька. Відповідно, батьку, який бажає зменшити розмір аліментів, необхідно доводити факт погіршення його матеріального становища, наприклад, зменшення заробітної плати або наявність інших витрат. Доказами можуть бути довідки про доходи, кредитні договори, рішення суду чи будь-які інші документи, які можуть підтвердити зміну матеріального становища, тобто його погіршення чи поліпшення.
  2. Друга підстава – це зміна сімейного стану. Уявімо ситуацію, коли батько, який платить аліменти, ще має на утриманні працездатну матір. Згодом мама вмирає, а отже, необхідність її утримуватись пропадає. Таким чином, відбувається зміна сімейного стану відповідача, що є приводом для звернення до суду з позовом щодо збільшення розміру аліментів на дітей. Якщо відповідач має нову сім’ю і в нього народжуються діти, його сімейний стан змінюється. Отже, батько має право звернутися з позовом щодо зменшення розміру аліментів.
  3. Третя основа – це зміна стану здоров’я. Доказами на підтвердження погіршення чи поліпшення стану здоров’я можуть бути медичні довідки, висновки лікарів, результати аналізів, історії хвороби тощо.

Зміна стану здоров’я стосується платника аліментів, одержувача аліментів та самої дитини. Тому якщо одна зі сторін змінила стан здоров’я на краще чи гіршу бік, це є підставою подання позовної заяви до суду збільшення чи зменшення розміру аліментів.

Також до цієї категорії можна віднести будь-які життєві ситуації, які не підпадають під вищезгадані категорії. Якщо внаслідок якоїсь події у Вас, дитини чи платника аліментів змінилося матеріальне становище – Ви можете звертатися до суду із позовною заявою на зміну розміру аліментів.

Однак слід розуміти, що будь-які випадки та ситуації необхідно доводити, а тому необхідно заздалегідь підготувати всі необхідні докази та підтвердження. А також правильно скласти саму позовну заяву. Якщо Ви хочете бути впевнені в тому, що справа буде вирішена на Вашу користь, звертайтеся до хороших адвокатів з аліментів на дитину. Адвокат у сімейних справах допоможе Вам швидко зібрати список документів та доказів, скласти правильно позовну заяву. В результаті Ви не тільки виграєте справу про зміну розміру аліментів, але й зможете заощадити кошти та час на судових розглядах.

Зверніть увагу на те, що позивачу за подання позовної заяви про збільшення розміру аліментів не потрібно сплачувати судовий збір, а ось за зменшення розміру аліментів доведеться сплатити судовий збір у розмірі 908 грн.

При необхідності зміни розміру аліментів – збільшення або зменшення розміру аліментів 2023, звертайтесь до наших адвокатів з розлучень та аліментів і вони допоможуть вирішити питання швидко та якісно. Юрист або адвокат із розлучення допоможе скоротити терміни розлучення, швидше отримати рішення суду про розлучення.

Зміна розміру аліментів – збільшення та зменшення суми аліментів

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сімейний адвокат
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: