Визначення місця проживання дитини

Визначення місця проживання дитини
Скрябіна Дар'я Сергіївна
Сімейний адвокат в Україні
Вітання! Мене звуть Скрябіна Дарина. Я сімейний адвокат. Надаю послуги із розірвання шлюбу, поділу майна, стягнення аліментів та здійснюю супровід судових справ.

У цій статті я розповім вам про те, як визначити з ким із батьків проживатиме дитина після розірвання шлюбу, що суд та органи опіки та піклування беруть до уваги при винесенні відповідного рішення і чи обов’язково дитина повинна залишатися з матір’ю.

Якщо батько і мати не дійшли згоди щодо того, з ким із них проживатимуть їхні малолітні діти, то таке рішення може ухвалити орган опіки та піклування або суд.

Відповідно до Сімейного Кодексу місце проживання малолітньої дитини, яка не досягла 10-річного віку, визначається за згодою її батьків.

У якому віці дитина сама вирішує, з ким жити
У якому віці дитина сама вирішує, з ким жити

Якщо дитина досягла 10-річного віку, то визначення місця проживання дитини обов’язково визначається також і за згодою самої дитини.

Тобто якщо дитина, яка досягла 10 років, може висловити свою думку чи прохання, з ким би вона хотіла проживати, то суд та органи опіки та піклування беруть це до уваги. Якщо дитині виповнилося 14 років, то її думка також враховується. З 14 років дитина може самостійно визначити, з ким із батьків їй продовжувати жити.

Найчастіше місце проживання дитини встановлюється за домовленістю між батьками.

Однак я б рекомендувала такі домовленості завірити в нотаріальному порядку та укласти договір про виховання та утримання дитини.

У цьому договорі крім того, з ким можуть проживати діти, варто і відзначити аліментні зобов’язання (укласти договір між батьками щодо сплати аліментів на дитину), встановити одразу порядок спілкування, зустрічей з дитиною другого з батьків, хто проживає окремо з дитиною. До речі, такий договір засвідчується в нотаріальному порядку. Тому виконання його умов є обов’язковим.

Визначення місця проживання дитини органами опіки та піклування
Визначення місця проживання дитини органами опіки та піклування

Що ж робити, якщо батьки не можуть домовитися між собою? У такому разі суперечка між батьками може бути вирішена органами опіки та піклування.

Порядок вирішення спорів органами опіки та піклування передбачає, що один із батьків повинен звернутися до органів опіки та піклування з відповідною заявою про визначення місця проживання дитини.

До такої заяви слід додати низку документів, серед яких:

  • копія паспорта;
  • копія свідоцтва про народження дитини або довідка про місце проживання вашої дитини.

Місцеві органи опіки та піклування призначать комісію. Дана комісія викличе батьків, проведе з ними бесіду та в обов’язковому порядку відвідає місце проживання дитини та самої дитини. Комісія обов’язково вислухає дитину та ухвалить рішення, складе висновок і передасть цей висновок безпосередньо органам опіки та піклування для затвердження та винесення органами опіки та піклування відповідного рішення.

Судовий порядок вирішення спору про те, з ким проживатиме дитина
Судовий порядок вирішення спору про те, з ким проживатиме дитина

Варто знати, що звернення до органів опіки та піклування не позбавляє вас можливості вирішити це питання в судовому порядку.

Як ми вже знаємо, це рішення органів опіки та піклування не є остаточним і підлягає оскарженню в суді.

Таким чином, на практиці зазвичай батьки дітей, які проживають окремо, звертаються безпосередньо до суду, а не до органів опіки та піклування.

У свою чергу, порядок вирішення цієї суперечки між батьками в судовому порядку передбачає, звичайно, подання позовної заяви про визначення місця проживання дитини.

Щоб звернутися, до суду вам слід не лише підготувати позовну заяву, а й сплатити судовий збір та додати до позовної заяви всі необхідні документи.

Щодо судового збору, то його розмір становить 908 грн.

До речі, позовна заява про визначення місця проживання дитини подається за місцем реєстрації відповідача. Тобто, якщо відповідач, наприклад, це батько дитини, прописаний у Шевченківському районі міста Запоріжжя, то, відповідно, і звертатися вам необхідно до Шевченківського районного суду міста Запоріжжя.

З ким не може проживати дитина
З ким не може проживати дитина

До речі, як органи опіки та піклування, так і суд не можуть визначити місце проживання дитини з тим із батьків, хто:

  • немає самостійного доходу;
  • зловживає спиртними напоями чи наркотичними засобами;
  • своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвитку дитини.

Варто зазначити, що при визначенні, з ким із батьків проживатиме дитина, як суд, так і органи опіки та піклування беруть до уваги такі фактори:

  1. По-перше, ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків.
  2. По-друге, особиста прихильність дитини до кожного з батьків.
  3. По-третє, вік дитини та її стан здоров’я, і обов’язково суд враховує й інші обставини, які можуть допомогти йому прийняти рішення, в тому числі особисті якості батьків та щодо існуючих між кожним із батьків та дитини.

Чи обов'язково дитина житиме з матір'ю
Чи обов’язково дитина житиме з матір’ю

Існують сім’ї, де мати дитини постійно присвячує дитині, при цьому не маючи самостійного доходу, кар’єри і ніде не працює. Натомість батько дитини успішний, будує кар’єру та має гарний самостійний дохід. А коли доходить до розлучення через суд, то батько дитини, погрожуючи матері, каже, що вона забере у неї дитину, оскільки вона не має самостійного доходу і вона не може забезпечити дитині нормальні умови для проживання.

Але в більшості випадків це всього-на-всього перебільшення, оскільки суд бере до уваги ці загальні фактори, але ніколи не засновує своє рішення саме на кращих побутових умовах або на кращому в матеріальному забезпеченні.

До речі, дуже часто мені ставлять запитання щодо того, чи обов’язково дитина повинна залишатися з матір’ю. Так, ця презумпція передбачена у декларації з прав дитини.

Однак сьогодні ця презумпція не береться до уваги ні Європейським судом з прав людини, ні загальноєвропейським законодавством.

Тому зараз насправді суд може ухвалити і протилежне рішення, і визнати, що дитина проживатиме з батьком.

У будь-якому разі при винесенні рішення та органи опіки та піклування, і суд беруть до уваги інтереси дитини, насамперед, звертаючи увагу на те, з ким із батьків дитині буде краще, і з ким із батьків буде стабільнішим, надійнішим та безпечнішим.

При визначенні порядку спілкування, зустрічей з дитиною Вам може знадобитися допомога сімейного адвоката з розлучення та аліментів. Наші юристи допоможуть Вам вирішити справу на Вашу користь – здійснити розлучення онлайн, швидке розлучення, розірвання шлюбу з іноземцем в Україні або розлучення з вагітною.

Визначення місця проживання дитини

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сімейний адвокат
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: